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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorAldás Fierro, Eliana Haydeé-
dc.creatorVillalva Sánchez, Mayra Carolina-
dc.date.accessioned2017-04-07T14:59:51Z-
dc.date.available2017-04-07T14:59:51Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationVillalva Sánchez, M. C. (2017). Descenso del ph salival por consumo de bebidas energizantes y sus componentes (Tesis de pregrado). Universidad de las Américas, Quito.es_ES
dc.identifier.otherUDLA-EC-TOD-2017-07-
dc.identifier.urihttp://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/6699-
dc.descriptionEnergy drinks are considered as acidic beverages and high erosive potential for the amount of sucrose and citric acid in their composition, this study evaluated the salivary pH after the consumption of energy drink, sucrose and citric acid. The study was conducted in 147 students of the Faculty of Dentistry of the UDLA from the fourth to the ninth semester of which was divided into three groups of 49 people to which were distributed respectively in two occasions 10ml of energy drink, water solution with Same sucrose quantity containing the energy drink and water solution with the same amount of citric acid containing the energy drink, the salivary pH was measured with test strips before the take, after the first take, after the second take, 20 minutes After the second shot and finally at 40 minutes. In addition, a survey was conducted to establish the frequency of consumption of the energizers in students. The results showed that the study subjects had a neutral salivary pH that, after energy drink and sucrose, decreased to 6.43 (acid) and 6.46 (acid) respectively, whereas with citric acid the pH remained at 7.4 (neutral), The buffer capacity of the saliva acted raising the salivary pH with the energy drink and the sucrose but with the citric acid the pH rose to 7.27 (slightly alkaline). With regard to the frequency of consumption of energy drinks in students was established that it is not high. This study showed that with regard to the decrease in salivary pH the energy drink and sucrose have similarity, but there was statistical difference between citric acid and these two drinks.en
dc.description.abstractLos energizantes son considerados como bebidas acidas y de alto potencial erosivo por la cantidad de sacarosa y ácido cítrico que tienen en su composición, este estudio evaluó el pH salival después del consumo de energizante, sacarosa y ácido cítrico. El estudio se realizó en 147 alumnos de la Facultad de Odontología de la UDLA de cuarto a noveno semestre de los cuales se dividió en tres grupos de 49 personas a los cuales se les repartió respectivamente en dos ocasiones 10ml de energizante, solución de agua con la misma cantidad sacarosa que contenía el energizante y solución de agua con la misma cantidad de ácido cítrico que contenía el energizante, el pH salival fue medido con tiras reactivas antes de la toma, después de la primera toma, después de la segunda toma, 20 minutos después de la segunda toma y finalmente a los 40 minutos. Además se realizó una encuesta para establecer la frecuencia de consumo de los energizantes en los estudiantes. Los resultados mostraron que los sujetos de estudio tenían un pH salival neutro que tras la toma de energizante y sacarosa descendió a 6.43 (acido) y 6.46 (acido) respectivamente, mientras que con el ácido cítrico el pH se mantuvo en 7.4 (neutro), la capacidad buffer de la saliva actuó elevando el pH salival con el energizante y la sacarosa pero con el ácido cítrico el pH se elevó a 7.27 (ligeramente alcalino). Con respecto a la frecuencia de consumo de energizantes en los estudiantes se estableció que no es alto. Este estudio demostró que con respecto al descenso del pH salival el energizante y la sacarosa presentan similitud, pero hubo diferencia estadística entre ácido cítrico y estas dos bebidas.es_ES
dc.format.extent37 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherQuito: Universidad de las Américas, 2017es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectINVESTIGACIÓN EXPERIMENTALes_ES
dc.subjectPH SALIVALes_ES
dc.subjectBEBIDAS ENERGIZANTESes_ES
dc.titleDescenso del ph salival por consumo de bebidas energizantes y sus componenteses_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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