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Tipo de material : bachelorThesis
Título : Obtención de empaques biodegradables a partir de colágeno y almidón
Autor : Carvajal Guamán, Stephanie Daniela
Tutor : Hidalgo Villalba, Daniel Hernán
Palabras clave : DEGRADACIÓN BIOLÓGICA;PLÁSTICOS;MATERIALES-TRATAMIENTO Y RECICLAJE;EMPAQUES Y BOLSAS
Fecha de publicación : 2019
Editorial : Quito: Universidad de las Américas, 2019
Citación : Carvajal Guamán, S. D. (2019). Obtención de empaques biodegradables a partir de colágeno y almidón (Tesis de pregrado). Universidad de las Américas, Quito.
Resumen : El presente trabajo de titulación demuestra la obtención de empaques biodegradables a partir de colágeno y almidón, para la cual se realizaron ensayos experimentales basados en diversas mezclas de la cual se esperó obtener la mezcla más óptima y conocer su porcentaje de biodegradabilidad en comparación a otra muestra ya existente, para este proceso se obtuvo el colágeno por medio de la extracción de patas de pollo que fueron sometidas a un proceso de hidrolizado, extracción de la gelatina, filtración, concentración y finalmente el laminado y secado, tanto que la obtención de almidón se obtuvo de la cascara de verde mediante el rayado del endocarpio, deshidratación, molienda y tamizado del mismo...
Descripción : The present titration work demonstrates the obtaining of biodegradable packages from collagen and starch, for which experimental tests were carried out based on various mixtures of which it was hoped to obtain the most optimal mixture and know its percentage of biodegradability compared to another sample already existing, for this process the collagen was obtained by means of the extraction of chicken legs that were subjected to a process of 0, extraction of the gelatin, filtration, concentration and finally the rolling and drying, so much so that the obtaining of starch is obtained from the green husk by scratching the endocarp, dehydration, grinding and sieving thereof. Subsequently to obtain the raw material, the plastic design was carried out by mixing both components in different proportions, leaving these mixtures to dry in an oven at a temperature of 40 degrees C for 72 hours obtaining the plastic to be subjected to physical-mechanical tests, which were the measurement of thickness and elongation of the specimens made of plastic, in turn, biodegradability tests with bacteria strains. Finally, when obtaining the values of the physical-mechanical tests, it was obtained that the best sample in terms of thickness is that which contains 20 percent starch 80 percent collagen; The sample that presented a significant amount of elongation is the sample of 70 percent starch and 30 percent collagen and in the same way this sample presented a representative biodegradability and has the characteristics to be compared with film and be prepared as a package.
URI : http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/11588
Aparece en las colecciones: Ingeniería Ambiental en Prevención y Remediación

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