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Tipo de material : bachelorThesis
Título : Evaluación de la calidad de dos productos de maní (Arachis hypogaea) en función de los procesos de producción y tiempo de almacenamiento
Autor : Lenk González, Bruna
Tutor : Camacho Arteta, Antonio Nicolás
Palabras clave : CONTROL DE CALIDAD;PRODUCTOS AGRÍCOLAS;MANÍ;MANABÍ-ECUADOR
Fecha de publicación : 2019
Editorial : Quito: Universidad de las Américas, 2019
Citación : Lenk González, B. (2019). Evaluación de la calidad de dos productos de maní (Arachis hypogaea) en función de los procesos de producción y tiempo de almacenamiento (Tesis de pregrado). Universidad de las Américas, Quito.
Resumen : El propósito de esta investigación fue evaluar la calidad de dos productos de maní en función de los procesos de producción y tiempos de almacenamiento en dos empresas productoras de maní de la provincia de Manabí, para su posible exportación, situadas en el Jobo y en la parroquia Abdón Calderón, respectivamente...
Descripción : The purpose of this research was to assess the quality of two peanut products according to production processes and storage times in two peanut producing companies in the province of Manabi, located in the parishes of Jobo and Abdón Calderón, aimed to exports. Two factors were considered to assess the quality of these two products: storage times and temperatures of each company. An analysis of aflatoxins was made for variables using the nzymelinked immunosorbent assays (ELISA), as well as a mould and yeast microbiological analyses of each product, and which one contained a larger amount of aflatoxins, moulds, and yeasts. A fully random block design with a 2x2x3 factorial arrangement and 3 repetitions was used with a total of 12 assays. The Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey at 5% were used for multiple comparison, through statistic program GraphPad Prism, which provides accurate and fast data. The results determined that both companies are within the correct parameters, consistent with the standards established to generate both analyzed products (chopped or diced peanuts and peeled and toasted peanuts.) The standards used to compare the obtained data was the Code of Hygienic Practice for Groundnuts (Peanuts) CAC-RCP 22-1979 adopted by the Codex Alimentarius Commission and Ecuador’s current Good Manufacturing Practices of Resolution 067-2015-GGG.
URI : http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/10713
Aparece en las colecciones: Ingeniería Agroindustrial y de Alimentos

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