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Tipo de material : bachelorThesis
Título : Determinación de propiedades funcionales de sábila (Aloe barbadensis), nopal (Opuntia streptacantha Lem), guayaba (Psidium guajava) y frutilla (Fragaria vesca) para la elaboración de alimentos y bebidas
Autor : Encalada Zurita, María Belén
Dávila Andrade, Ana Karen
Tutor : García Perugachi, Fabio Sebastián
Palabras clave : ANÁLISIS DE ALIMENTOS;INDUSTRIA ALIMENTARIA;LIOFILIZACIÓN
Fecha de publicación : 2015
Editorial : Quito: Universidad de las Américas, 2015
Citación : Encalada Zurita, M. B.; Dávila Andrade, A. K. (2015). Determinación de propiedades funcionales de sábila (Aloe barbadensis), NOPAL (Opuntia streptacantha Lem), GUAYABA (Psidium guajava) y FRUTILLA (Fragaria vesca) para la elaboración de alimentos y bebidas (Tesis de pregrado). Universidad de las Américas, Quito.
Resumen : Los desechos agroindustriales de las empresas de alimentos son un problema constante cuando no existe un manejo adecuado de los mismos. Este trabajo de titulación se enfocó en dar valor agregado a los desechos agroindustriales del procesamiento del brócoli mediante diseño y desarrollo de productos aplicando la técnica de liofilización, la cual garantiza mantener todas las propiedades tanto organolépticas como nutritivas para obtener productos de óptima calidad...
Descripción : The research aims at the development of functional foods developed based on four commodities; Aloe (Aloe vera), Nopal (Opuntiastreptacantha Lem), guava (Psidium guajava) and Strawberry (Fragariavesca) and a plant that carries a production line for each of the products are designed: Yogurt with jelly, custard, Gomitas fillings and chocolates. Market research is aimed at the population of the province of Pichincha, from 15 to 60 years, with a number of 714.164 inhabitants, representing an annual production of 755.889 jelly Yogurt containers, packaging fillers 508.576 Chocolates, 149.292 and 498.182 Flan packaging packaging gummies. All tests and formulations of this project, developed in the laboratories of the University of the Americas; when developing experimental tests of each product, increased demand processes through assessments of factors and variables, sensory analysis, microbiological tests and Predetermination Useful Life (PAVU) were determined to reach their final formulation. After obtaining the four products, we proceeded to design a plant with four production lines, depending on consumer demand of each and regulations established for construction and design of a production plant. Finally, a financial Study in which it was determined whether the project is viable or not performed. Once they were developed all calculations, a net present value (NPV) of $ 1,922,645 and an Internal Rate of Return (IRR) of 33% was obtained; therefore, profitability could claim having the project.
URI : http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/9526
Aparece en las colecciones: Ingeniería Agroindustrial y de Alimentos

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